Dilimize bitkisel tedavi olarak çevirebileceğimiz Fitoterapi bilinen eski bilimlerdendir. Tamamlayıcı destekleyici bir tedavi şeklidir. Tedavi şeklinde bitkilerden veya bitkilerin belirli bir kısmından yararlanılabilir. Bu yararlanan bitkiler tıbbi çaylar, krem, ilaçlar, şuruplar, drajeler şeklinde tüketilebilir. Bitkiler fotosentezden dolayı içerisinde karbonhidratlar, protein, lipid, vitamin ve mineraller gibi önemli besin öğeleri içerir. a
Tıbbın birçok dalı ve eczacılık sektörü bu alan sayesinde gelişmiştir. Fitoterapinin temel koşulu standardizasyondur, yani bitkinin uygun koşullarda toplanmış ve hazırlanmış olarak kullanıma sunulmasıdır. Başka etken maddeler, kalıntılar yarar sağlamak isterken vücudumuza zarar da verebilir.
Fitoterapi de Kullanılan Bitkiler
Sarı Kantaron: Uzun süreli kullanımda antidepresan etkisi gösterebilen sarı kantaron; uyku problemleriniz için yardımcı etki gösterebilir.
Yaban Mersini: İdrar yolları enfeksiyonuna iyi gelen yaban mersini, göz kuruluğu ve enfeksiyonlarına karşı da koruyucudur. Antioksidan özelliği de bulunan yaban mersini kan kolestrolünde de etkilidir.
Kuşburnu: Fenolik bileşenlerden dolayı antioksidan özellik gösteren kuşburnu obezite ve diyabet gibi rahatsızlıklarda olumlu etkiler gösterebilir. En zengin C vitamini kaynaklarından biridir.
Rezene: Maydanozgiller familyasından olan rezene, çay yapılarak tüketilir. Tohumları da gaz giderici olarak kullanılır ve kan basıncının düşmesine yardımcı olur. Zengin A vitamini içerdiği için göz kusurlarının oluşmasını da engelleyebilir. İçeriğindeki bir diğer vitamin olan C vitamini sayesinde üst solunum yolları hastalıklarında da kullanılır.
Yeşil Çay: AGCG sayesinde yağ yakımın da olumlu etkisi bulunur, alınan kateşin total ve karın yağlanmasında düşüş sağlar. Kafein içerdiği için uyarıcı bit etki gösterir.
Fitoterapi Tedavileri
Tedavi, bitkinin birçok formunda yapılabilir; çay, uçucu yağ gibi. Bitkisel tedaviler belirli hastalığa göre lullanılan ilaca yardımcı olabilir, rahatlatıcı etki yaratabilir. Eğer bit hastalıktan dolayı kullanılıyorsa mutlaka doktora danışılmalıır. Danışıldıktan sonra kullanılan tedavi türleri, olumlu yanıtlar verebilir.