Bağışıklığını Bunlarla Güçlendir: Bitkisel Ürünler

Beslenme şekliniz bağışıklık sisteminize birebir etkilidir. Öğünlerinizde tercih ettiğiniz besinler, atıştırmalıklarınız bağışıklık sisteminizi ve sağlığınız için önemlidir. Doğru beslenmek kişiden kişiye değişebilir. Kronik rahatsızlıklar, sağlık problemleri gibi durumlarda beslenme şekilleri değişebilir. Ancak beslenme şeklinizle bağışıklık sisteminizi desteklemek ve güçlendirmek istiyorsanız yazımızı okumaya devam etmelisiniz.

Doğru beslenme için bildiğiniz gibi sebze, meyve ve tam tahıllı besinler tüketmek bunun yanında kırmızı et, işlenmiş et ürünleri ve şekerin daha az olduğu bir beslenme modeli benimseyebilirsiniz.

Vitamin ve mineral bakımından zengin ayrıca antioksidan içeren besinlerle de bağışıklık sisteminizi destekleyebilirsiniz. Bir beslenme planı oluştururken ekleyebileceğiniz bu besinlerin içerisinde bağışıklığınız için çok önemli etkenler bulunuyor.

Ceviz, Fındık, Badem

Vücuda zararlı hücrelerin hayatta kalmalarını sağlayan enzimleri engelleyen “gama tokoferol” adındaki bileşenler içeren bu üçlü, bağışıklık sisteminiz için yaratılmış. Yayınlanan bir çalışmada 1 ay boyunca her gün ceviz tüketen farede, tüketmeyene göre kanserli hücrelerin büyüme oranı yarıya yarıya azalmıştır. Bağışıklığınızı desteklemek ve daha niceleri için mutlaka her gün 2-3 tam ceviz, 10 adet çiğ abde ve 10 adet çiğ fındık tüketmeyi atlamamalısınız.

Yeşil Çay

Ödem söktürücü özelliği ile aslında kilo vermede kendinden sık sık söz ettiren yeşil çay sağlık açısından da önemlidir. Polifenoller bakımından zengin olan yeşil çay içerdiği antioksidan bileşenlerle hücreleri hasara karşı koruyor. 

Zerdeçal

Cucumin, anti inflamatuar özelliği içeren zerdeçal kronik inflamasyon ve kanser gelişmin önlenmesinde önemi bir etkendir. Kök baharatı olarak bilinen zerdeçal karabiber ve zeytinyağı ile karıştırarak salata ya da kahvaltılık sos olarak tüketilebilir.

Zeytinyağı

Zeytinyağında bulunan antiinflamatuar özellikteki fenolik bileşenler ve oleik asitin kanserleri hücrelerin büyümesini engellediği gözlemlenmiştir. Beslenmenizde tereyağ veya kuyruk yağı gibi doymuş tans yağlar yerine tekli doymamış yağ asitlerinden zengin olan zeytinyağına ağırlık vermek gerekir.

Baharatlar

Yemeklerinize değişik tatlar katacak aynı zamanda bağışıklığınıza etkisi olacak baharatlar; taze karabiber, zencefil, zerdeçal, sumak gibi. Beslenmenizde mutlaka kullandığınız bu baharatalar aslında bağışıklığınız için antioksidan etkisi de içermektedir.

Aslında çoğumuzun zaman zaman ya da sürekli kullandığı bu besinler bağışıklık sistemimiz için yararlıdır. Beslenmenizde ağırlıklı olarak bunlara yer vermek, sağlığınız için destekleyici bir etki yaratabilir.